News

"Zomer in Leut" brengt glamping, kunstexpo en zomerbar

Voor wie graag geniet van een feërieke setting, is het zeker de moeite om tijdens de zomermaanden een stop te maken aan het kasteel Vilain XIIII in Leut, Maasmechelen. Temidden (bijna verstopt) van veel mooie natuur, ligt er een prachtig kasteeldomein met een grote geschiedenis. In een zoektocht naar een nieuwe bestemming voor dit monument, organiseert Toerisme Vlaanderen een zomer vol toeristische experimenten, waaronder de kunstexpo 'STRAUM' in samenwerking met MaKk en dus ook Joy@HOME.

 

Wat ooit begon als primitieve burcht, veelvuldig werd verbouwd tot impressionant kasteel en later zelfs functionneerde als ziekenhuis (Steenkoolmijn van Eisden) en verzorgingstehuis, nog later werd uitgebaat als horecabedrijf, werd dit domein in 2021 verkocht aan de Vlaamse overheid (Toerisme Vlaanderen) die het zal renoveren en het een nieuwe bestemming zal geven.

Enkele jaren leek het er op dat dit domein in de vergetelheid zou geraken, maar deze zomer kan men het Kasteel van Leut opnieuw bezoeken voor een waaier aan activiteiten tijdens ‘Zomer in Leut’. Tijdens ‘Zomer in Leut’ kunnen bezoekers ook hun opinie geven voor de finale herbestemming van het kasteeldomein.

'Zomer in Leut' biedt een tijdelijke luxueuze camping die beschikt over 7 kampeerunits. Deze glamping laat je toe te overnachten tussen de eeuwenoude bomen op het prachtige domein Vilain XIIII.

In het kasteel komt er een hedendaagse kunstexpo ‘STRAUM’ in samenwerking met de Maasmechelse Kunstkring MaKK. "Omdat mensen plaats wilden voor hedendaagse kunst, geven we de sleutels van het slot aan de Maasmechelse kunstkring. Zij zullen een expo houden, gecureerd door Joke Hansen. " De expo is gratis te bezoeken op woensdag, zaterdag en zondag van 11.30 tot 18.00 uur.

Verder zal een pop-up buurtwinkel met een breed scala aan lokale producten moeten nagaan in hoeverre handelsactiviteiten mogelijk zijn op de kasteelsite. Bezoekers en bewoners kunnen ook genieten van lokale hapjes en drankjes in de zomerbar ‘Bar Veertien’ waar diverse foodevents met een muzikaal tintje worden georganiseerd. Tenlotte is er voor kinderen een kinderwandeling: de route ‘Op stap met Sarah’ van Ketnet Junior brengt je op speelse wijze langs de mooiste plekjes van het kasteeldomein.

 

 

Praktische info

Het kasteel van Leut opent de deuren voor het grote publiek vanaf zaterdag 1 juli 14u00 tot donderdag 31 augustus 2023.

Zelf ben ik ter plekke op zaterdag 1 juli, woensdag 12 juli en woensdag 9 augustus, telkens in de namiddag!

Spreek je graag een keertje op een ander moment af, neem dan even contact met me op.

! Let op! Dit event/gebouw is helaas niet rolstoeltoegankelijk !

 

Openingsuren

  • Kunstexpo ‘STRAUM’: woensdag, zaterdag en zondag van 11.30 tot 18.00 uur
  • Kasteelglamping: dagelijks open
  • Zomerbar ‘Bar Veertien': woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 20.00 uur
  • Buurtwinkel: woensdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur
  • Kinderwandeling ‘Op stap met Sarah’: dagelijks doorlopend open.

 

 

 

 

logo Joy@Home

Joy@HOME

Gelehoekstraat 8, Bocholt
+32 (0) 498 412 177
bianca@joyathome.be

Social Media

Icon Nijssen Media